Május 23. Palotai Boris születésnapja

Nagyváradon született – valami lehetett ott a levegőben, meglehetősen nagy számban születtek páratlan tehetségek, vagy a kor hozta? Hm… na jó, persze tudom én. Az erdélyi etnikai olvasztótégely használt az ott létrejövő kultúrának, meg sok egyéb oka volt….- Kassán nevelkedett, Budapesten csinált karriert. A magyar irodalmat, kultúrát gazdagította.

Testvéreivel együtt tehetséggel léptek a világszínpadra, legmaradandóbban Boris gazdálkodott a kapott/szerzett/talált képességgel. Ügyesnek, praktikusnak,  sőt élelmesnek is mondják, elismerve, “novelláiban azért akad élményszerű” (Magyar Narancs, László Ferenc írása, 2009/9.) tehetségét sokan megkérdőjelezték – hogy nyíltan-e, vagy szakmai berkekben, az mostanra nagyjából mindegy – korrajzolónak, ügyes lavírozónak mondhatja aki akarja. Nekem a Zöld dió jutott Palotai Borisból és a Keserű mandula – na igen, a hetvenes években voltam kamasz – és még néhány film, az általa írt forgatókönyvekkel – jóval később ismertem meg ebbéli munkáit – néhány jó gondolat, néhány maradandó mondat. Ja, egyáltalán nem utolsósorban Bacsó Péter Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező a fia volt. Anya, nő, írónő, a XX. század igencsak rázós időszakából kábé 50 éven át. Nem volt jelentéktelen írónk.

Állítólag megírta saját őszinte nekrológját, benne elismerte képességei gyengeségeit, ezt is elintézve sk.

Idézet a Zöld dióból:

” Minden egyszerűbb volna, ha ugyanabból az anyagból lennénk, mint az álmaink. “

Nemzetközi elismerések:

A nő a barakkban című, Zsurzs Éva által rendezett mű a monte-carlói tévéfesztivál Arany Nimfa díját kapta. /Wikipédia/

„Nappali sötétség c. elbeszélésének filmes adaptációját a locarnói filmfesztiválon a zsűri különdíjjal ismerte el.” (Moly)

Palotai Boris (Nagyvárad, 1904. május 23 – Budapest, 1983. szeptember 13) József Attila díjas író, költő, Palotai Erzsi testvére és Bacsó Péter édesanyja /Wikipédia/

fotó:veszi.hu

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s